Χαλκιδική : Εργο 600 χιλ. ευρώ, εκσυγχρονίζει την πανέμορφη Ολυμπιάδα

 


Χαλκιδική : Εργο 400 χιλ. ευρώ, αλλάζει όψη σε τουριστική περιοχή
Δήμος Αριστοτέλη: Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την πλήρη ανακατασκευή της Πλατείας της Ολυμπιάδας
Την ένταξη του έργου ανακατασκευής της Πλατείας Ολυμπιάδας προς χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» εξασφάλισε ο Δήμος Αριστοτέλη. 
Η δημόσια δαπάνη, θα ανέλθει σε 400.000 ευρώ.

Το έργο της ανάπλασης, συνολικού προϋπολογισμού 599.057,34 ευρώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη χρήση γρανίτη σε όλο το εύρος της πλατείας, τη δημιουργία νησίδων πρασίνου, υπαίθρια καθιστικά και πέργκολες σύγχρονης αρχιτεκτονικής, ενώ στο κέντρο της πλατείας θα δεσπόζουν υδάτινοι πίδακες. Ο πυρήνας της νέας προτεινόμενης διαμόρφωσης, δηλαδή το κέντρο της κυκλικής μορφής της πλατείας, χωροθετείται στο σημείο όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το άγαλμα του Αριστοτέλη. Επί αυτού του σημείου, προτείνεται η τοποθέτηση υποδαπέδιου σιντριβανιού.

Το έργο, έχει πρότυπα χαρακτηριστικά, καθώς, εκτός από την αισθητική αναβάθμιση, προβλέπει και την παράλληλη αντιμετώπιση τεχνικών θεμάτων της περιοχής, με διευθέτηση της απορροής των όμβριων υδάτων και τη αποτροπή της άναρχης στάθμευσης οχημάτων.

Η νέα πλατεία της Ολυμπιάδας θα είναι πλήρως προσπελάσιμη από άτομα με μειωμένη κινητικότητα, θα βελτιώσει βιοκλιματικά την περιοχή και θα αφήνει χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε σχετικά τα εξής: 
«Όπως προαναγγείλαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο, το έργο της πλήρους ανακατασκευής της πλατείας της Ολυμπιάδας, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΑΝΕΤΧΑ που βοήθησαν καθοριστικά στην γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών για την εξασφάλιση της χρηματοδότηση. Θα φροντίσουμε να κινηθούν εξίσου γρήγορα οι λοιπές διαδικασίες, ώστε να το χαρούν πολύ σύντομα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ολυμπιάδας. Θα αποτελέσει μάλιστα τον “πιλότο” από πλευράς τεχνογνωσίας, αισθητικής και λειτουργικότητας, για αντίστοιχα έργα που θα ακολουθήσουν σε άλλες κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη. 
Παράλληλα συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη της οριστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ολυμπιάδας. Αναβαθμίζοντας τον δημόσιο χώρο, αναβαθμίζουμε την καθημερινότητα. Συνεχίζουμε να μιλάμε με πράξεις, συνεχίζουμε να οικοδομούμε το νέο πρόσωπο του Δήμου Αριστοτέλη. Κάθε μέρα και ένα βήμα.»

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Ολυμπιάδας, κ. Γιάννης Πετράκης  σημείωσε:
"Ένα όνειρο ζωής, γίνεται πραγματικότητα. Δικαιώνονται οι προσπάθειες χρόνων για την απαραίτητη αισθητική αναβάθμιση του χωριού μας. Δεν είναι τυχαίο που στην προσπάθεια αυτή στο τιμόνι του δήμου είναι ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος. 
Ευχαριστώ από καρδιάς τον Κο Αντώνη Αλεξιάδη για όλες τις ενέργειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Το 2021 θα είναι χρόνια έργων, συνεχίζουμε".

Η Ολυμπιάδα είναι χωριό στα βορειοανατολικά του νομού Χαλκιδικής
Ιδρύθηκε το 1923 από Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι ήλθαν από την Αγία Κυριακή του Αιγιαλού της Μικράς Ασίας,την πατρίδα του Μενέλαου Λουντέμη. 

Αναφορικά με την ονομασία του οικισμού, η παράδοση αναφέρει πως οφείλεται στην Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία είχε εξοριστεί στα αρχαία Στάγειρα. Άλλη εκδοχή κάνει λόγο για το νησάκι Κάπρος (σημερινός Καυκανάς) ως τόπο εξορίας της Ολυμπιάδας.

Στην Ολυμπιάδα βρίσκεται το άγαλμα του Αριστοτέλη καθώς ο οικισμός βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πατρίδα του, τα αρχαία Στάγειρα. 
Επίσης έχει ανεγερθεί και η προτομή του Μενέλαου Λουντέμη καθώς οι Μικρασιάτες που δημιούργησαν την Ολυμπιάδα αποτελούσαν συμπατριώτες του σημαντικού λογοτέχνη, από την Αγία Κυριακή του Αιγιαλού της Μικράς Ασίας.

Τα Αρχαία Στάγειρα, που βρίσκονται αμέσως νοτιοανατολικά της Ολυμπιάδας.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ
Η πόλη ιδρύθηκε περί το 655 π.Χ., από Ίωνες αποίκους της νήσου Άνδρου, ενώ λίγο αργότερα έφθασαν άποικοι και από τη Χαλκίδα.
Μετά τους περσικούς πολέμους έγιναν και τα Στάγειρα μέλος της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας, συνεισφέροντας στο κοινό ταμείο.
Κατά τον Πελοποννησιακό όμως πόλεμο και συγκεκριμένα το 424 π.Χ., η πόλη αποστάτησε από τους Αθηναίους και συμμάχησε με τους Σπαρτιάτες. Το γεγονός εξόργισε τους Αθηναίους, οι οποίοι κι έσπευσαν να πολιορκήσουν την πόλη, δίχως όμως αποτέλεσμα.

Αργότερα τα Στάγειρα προσχώρησαν στο Κοινό των Χαλκιδέων, στη συνομοσπονδία δηλ. όλων των πόλεων της Χαλκιδικής, που είχε έδρα την Όλυνθο.
Το 349 π.Χ. η πόλη πολιορκήθηκε και στη συνέχεια υπέκυψε στο βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β΄, ο οποίος και την κατέστρεψε ολοσχερώς, για να την επανιδρύσει όμως λίγα χρόνια αργότερα ο ίδιος, προς τιμήν του Αριστοτέλη.
Φαίνεται όμως ότι η καταστροφή αυτή από τον Φίλιππο σηματοδότησε ήδη την αρχή της παρακμής της πόλης, η οποία άρχισε να φθίνει συνεχώς. Έτσι, ο γεωγράφος Στράβων, που έζησε στα χρόνια του Χριστού, σημειώνει ότι στην εποχή του τα Στάγειρα ήταν ήδη ερημωμένα.


Χίλια περίπου χρόνια αργότερα, αναφέρεται η ύπαρξη, στην ίδια θέση, ενός μικρού μεσαιωνικού κάστρου, που έφερε το όνομα «Λιβασδιάς» και αργότερα «Λιψάσδα». Στο κάστρο αυτό ανήκουν προφανώς τα λίγα κτίσματα στην κορυφή του Βόρειου Λόφου, καθώς και το βυζαντινό τείχος που φράσσει, στην αρχή του, τον ίδιο λόφο.

Η γενέτειρα του Αριστοτέλη
Γεννήθηκε στα Στάγειρα το 384 π.Χ. Πατέρας του ήταν ο Νικόμαχος, γιατρός του βασιλιά Αμύντα Β΄ και μητέρα του η Φαιστίς ή Φαιστιάς. Οι γονείς του πέθαναν νωρίς και τη φροντίδα του μικρού Αριστοτέλη ανέλαβε ο Πρόξενος, συγγενής του από τον Αταρνέα, μια πόλη της Μυσίας. Σε ηλικία 18 ετών κατέβηκε από τα Στάγειρα στην Αθήνα, όπου και φοίτησε για 20 ολόκληρα χρόνια στην Πλατωνική Ακαδημία, μέχρι δηλ. το θάνατο του Πλάτωνα το 347 π.Χ.
Λίγο πριν ο Αριστοτέλης είχε ιδρύσει σχολή στην Άσσο της Τρωάδας, ως παράρτημα της Ακαδημίας. Τότε παντρεύτηκε και την Πυθιάδα από τον Αταρνέα. Στην περιοχή της Τρωάδας έμεινε 3 χρόνια και κατόπιν πέρασε στη Λέσβο, όπου συνδέθηκε φιλικά με τον Θεόφραστο, τον οποίο και άφησε αργότερα διάδοχο στη σχολή της Αθήνας. Στη Λέσβο έμεινε 2 χρόνια, μέχρι δηλ. το 343 π.Χ., οπότε και τον κάλεσε στην Πέλλα ο Φίλιππος Β΄, ως δάσκαλο του γιου του Αλεξάνδρου.


Η εκπαίδευση του Αλεξάνδρου κράτησε 3 χρόνια, μέχρι δηλ. το 340 π.Χ. Στη συνέχεια ο Αριστοτέλης αποσύρθηκε στα Στάγειρα, όπου και ξαναπαντρεύτηκε, αυτή τη φορά με τη συμπατριώτισσα του Χερφυλλίδα (ή Ερπυλλίδα). Στην Αθήνα επέστρεψε το 335 π.Χ., οπότε και ίδρυσε δική του σχολή, το Λύκειο, που αργότερα ονομάστηκε Περίπατος. Διηύθυνε τη σχολή αυτή για 12 χρόνια, διάστημα στο οποίο συντελέστηκε ολόκληρο το θαυμαστό του έργο.
Μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, κατηγορήθηκε από τους εχθρούς του «επί ασεβεία» και κατέφυγε στη Χαλκίδα, όπου είχε ένα κτήμα, κληρονομιά από τη μητέρα του. Εκεί στη Χαλκίδα και σε ηλικία 63 ετών, τον βρήκε ο θάνατος σ' ένα χρόνο, το 322 π.Χ. Άφησε δύο παιδιά, την Πυθιάδα και το Νικόμαχο.
Σύμφωνα με μια μεταγενέστερη γραπτή παράδοση, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Αριστοτέλη στη Χαλκίδα, οι Σταγειρίτες μετέφεραν επισήμως κι έθαψαν τα οστά του μέσα στην πόλη τους. Αναφέρεται ότι έγινε τότε μεγαλοπρεπής τελετή, ότι ιδρύθηκε μεγάλος βωμός στον τάφο του φιλοσόφου και ότι καθιερώθηκε προς τιμήν του ετήσια γιορτή, τα «Αριστοτέλεια». 

Για βόλτα στους...καταρράκτες !!!!



Η Χαλκιδική είναι ένα μέρος που όπως υποστηρίζουν όσοι την επισκέπτονται αλλά και οι κάτοικοί της, τα συνδυάζει όλα.
Αποτελεί για τον επισκέπτη έναν ολοκληρωμένο προορισμό κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς να σημαίνει πως δεν παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον ολόκληρο το χρόνο.


Για να θαυμάσετε αυτό το τοπίο από κοντά, θα πρέπει να ακολουθήσετε τον δρόμο που ενώνει την Ολυμπιάδα με την Βαρβάρα.
Όταν περάσετε τις πέντε βρύσες ( Κρασονέρι ) θα δείτε ταμπέλα που σας οδηγεί στον προορισμό σας μέσω ενός χωματόδρομου που απαιτεί σχετική προσοχή. Δεν μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητό σας ακριβώς στους καταρράκτες, αλλά πρέπει να το αφήσετε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης που βρίσκεται κοντά. Από εκεί θα περπατήσετε μέσα στο πανέμορφο τοπίο για 5 με 10 λεπτά. Υπάρχουν ξύλινα γεφυράκια που θα σας βοηθήσουν να μην δυσκολευτείτε και να απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή την εκδρομή στην φύση.
Ο προορισμός αυτός αποτελεί ιδανική πρόταση διακοπών για οικογένειες με παιδιά αλλά και για οποιονδήποτε άλλο θέλει να ηρεμήσει και να βρεθεί σε ένα τοπίο απόλυτα φυσικό και διαφορετικό από αυτά που έχει συνηθίσει. Αποτελεί επιπλέον ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρες και περιπατητές. Η βλάστηση του δάσους περιλαμβάνει κυρίως ίταμους, σκλήθρα, φλαμουριές, οξιές και άγριες φουντουκιές.