Η Ολυμπιάδα βρίσκεται στην Β.Α. πλευρά της Χαλκιδικής, στον κόλπο του Στρυμονικού.
Ο σταθμός λεωφορείων για Ολυμπιάδα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο 2310- 510835,
Μικρό αλλά πανέμορφο χωρίο 700 κατοίκων, κτισμένο από πρόσφυγες που ήρθαν από την Αγ. Κυριακή της Μ. Ασίας το 1923. Όταν εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες εδώ, βρήκαν οικισμό με δέκα περίπου αγροτικές οικογένειες.
Η μικρή περιοχή που τους παραχωρήθηκε ήταν βαλτώδης και μαστιζόταν από ελονοσία. Από την αρρώστια αυτή χάθηκε το 1/3 περίπου του αρχικού προσφυγικού πληθυσμού, ενώ ένα μεγάλο μέρος του διασκορπίστηκε σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης.
Σύμφωνα με μια τοπική παράδοση, το όνομα του χωριού προέρχεται από την Ολυμπιάδα, τη μητέρα δηλαδή του Μ. Αλεξάνδρου, την οποία ο βασιλιάς Κάσσανδρος είχε εξορίσει στα αρχαία Στάγειρα ή, κατά άλλους, στο παρακείμενο νησάκι «Κάπρος». Αν και η πληροφορία είναι ανεπιβεβαίωτη, δεν αποκλείεται να κρύβει κάποια ιστορική αλήθεια.
Το σημερινό χωριό, κτισμένο κατά μήκος μιας όμορφης παραλίας, απλώνεται στον μυχό ενός φυσικού λιμανιού. Πλαισιώνεται από καταπράσινα βουνά και μαγευτικές παραλίες υπέροχα συνδυασμένα, που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών κατά τους θερινούς κυρίως μήνες.
Συνδυάζει την ατμόσφαιρά του χωριού με την άνεση του σήμερα, διαθέτοντας πλήρη τουριστική υποδομή. Στην περιοχή υπάρχουν τρία ξενοδοχεία δυναμικότητας 120 κλινών και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios και διαμερίσματα με δυναμικότητα άνω των 400 κλινών.
Η Ολυμπιάδα προσφέρεται για τον επισκέπτη που θέλει να κάνει ήσυχες διακοπές, σε καθαρή θάλασσα, με ψάρεμα, περιπάτους στην γύρω κατάφυτη περιοχή και στους Αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς όμως να υπολείπεται σε τίποτα από νυχτερινή ζωή για αυτούς που επιθυμούν να συνδυάσουν και τα δύο. Για όσους έχουν μικρά παιδιά, η Ολυμπιάδα είναι ο καταλληλότερος τόπος διακοπών διότι να νερά της είναι αβαθή, μόλις 30-50 εκατοστά βάθος για τουλάχιστον 50 μέτρα απόσταση από την ακτή.
Το χωριό ιδρύθηκε από πρόσφυγες, οι οποίοι ήλθαν από την Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας, το 1923. Αρχικά το έδαφος ήταν ελώδες και η ελονοσία αποτελούσε το κύριο πρόβλημα για τον πληθυσμό. Πολλοί από τους πρόσφυγες πέθαναν και άλλοι σκορπίστηκαν σε άλλα μέρη, στη Μακεδονία και στη Θράκη.
Αναφορικά με την ονομασία του οικισμού, η παράδοση αναφέρει πως οφείλεται στην Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία είχε εξοριστεί στα αρχαία Στάγειρα. Άλλη εκδοχή κάνει λόγο για το νησάκι Κάπρος (σημερινός Καυκανάς) ως τόπο εξορίας της Ολυμπιάδας.
Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού αναβιώνει έθιμα των προσφύγων της Αγίας Κυριακής και ονομάζεται "τα Αρχαία Στάγειρα". Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις είναι η διήμερη γιορτή του μυδιού, συνάμα με το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής (7 Ιουλίου), όπως επίσης και θεατρικές εκδηλώσεις έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κάθε Αύγουστο. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι την παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι λένε σκωπτικά τραγούδια.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Βασικό πλεονέκτημα της Ολυμπιάδας, για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν και τη γύρω περιοχή, είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής πλούσιας σε χώρους με τουριστικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς από τους σημαντικότερους.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ
Περιοχή Αρχαίων Σταγείρων (αρχαιολογικός χώρος) 700 m
Παραλίες (κολύμπι - αναψυχή - ψάρεμα)
Χώροι περιπάτου (περιπατητικός τουρισμός)
Νησί Κάπρος ή Καυκανάς (κολύμπι - αναψυχή - ψάρεμα) 2.5 Km
Άγιον Όρος (εκδρομή θρησκευτικού χαρακτήρα) 49 Km
Αρναία (είδη λαϊκής τέχνης, παραδοσιακή αρχιτεκτονική) 32 Km
Χολομώντας (ένα από τα πιο όμορφα βουνά) 8 Km
Θεσσαλονίκη (Αγορές, εκδηλώσεις, αξιοθέατα) 95 Km
Καβάλα (Αγορές, αξιοθέατα) 103 Km
Σπήλαιο Πετραλώνων (Παλαιοντολογικά ευρήματα) 98 Km
Αρχαίοι Φίλιπποι (αρχαιολογικός χώρος) 110 Km
Αρχαία Αμφίπολις (αρχαιολογικός χώρος) 40 Km
Κάστρο Ρεντίνας (αρχαιολογικός χώρος) 15 Km
tags
OLYMPIADA HALKIDIKI CHALKIDIKI ROOMS
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΑ